tisdag 4 maj 2010

Boktips!

Här kommer lite boktips - klicka på namnet och ni länkas vidare till köpställen... Så hi-tech!

Böckerna av Katharina Wennstam är enastående! Mina toppböcker!

Smuts

"Jonas karriär har tagit ordentlig fart och han har fått ett erbjudande från TV att kommentera en traffickingrättegång som dominerar Sveriges nyhetsbevakning. Vad ingen vet är att han spelar ett mycket högt spel i medias strålkastarljus.
Hustrun Rebecca hanterar sin chefsposition på TV perfekt och borde kunna luta sig tillbaka då barnen mår bra och alla berömmer henne för deras vackra hus. Men det finns en krypande känsla av att allt inte står rätt till och Rebecca undrar ofta vad Jonas gör alla kvällar han jobbar över. Men hon är en kvinna som har gjort förnekelsen till en konst och som ständigt putsar på familjens fasad - utåt sett en lyckad yrkeskvinna, mor och maka, men inombords växer tvivlen kring livet och äktenskapet.
Samtidigt utvecklas deras 14-åriga dotter Emma snabbt och hennes begynnande sexualitet pockar på. Emma lockas och skräms av sina egna fantasier och omvärldens reaktioner. Skammen bränner - men vem är det egentligen som är skamlig?"

Dödergök

"I ett stillsamt radhusområde strax söder om Stockholm finner Maria Allende drömhuset för sin lilla familj. Tobias och Maria har länge letat efter hus med trädgård för tvååriga Alma att leka i, och det perfekta huset till överkomligt pris har inte varit lätt att hitta.
Men den sköra tillvaron i den nya bostaden sätts i gungning när den fasansfulla sanningen om husets tidigare ägare blir känd. Maria Allende börjar gräva i historien, men är inte beredd på den verklighet som döljer sig bakom fasaderna.
Samtidigt ställs åklagare Madeleine Edwards inför nya utmaningar, både i domstolen och hemma. Tonårsdottern Alexandra saknar sin hårt arbetande mamma, men ett märkligt dödsfall med kopplingar till hedersvåld kräver Madeleine Edwards fulla uppmärksamhet."

Alfahannen


"Jack Rappe tar kvinnor som en karl ska. Att de inte alltid är med på noterna hör ju bara till spelet, eller hur? Filmen älskar sina bad boys, och Jack Rappe är den verklige alfahannen bland de manliga skådespelarna. Därför blir det också en sensation av stora mått när Rappe hittas på bryggan med ett livshotande sår i magen. Jack Rappes våldsamhet verkar till slut ha hunnit ikapp honom själv. I sista delen av Katarina Wennstams trilogi om mäns våld mot kvinnor får läsaren återknyta kontakten med huvudpersonerna från succéromanerna Smuts och Dödergök: åklagaren Madeleine Edwards och advokaten Jonas Wahl, som lämnade Sverige efter att ha avlöjats som sexköpare. Nu befinner han sig än en gång i händelsernas centrum. Men den här gången är det hans dotter som spelar huvudrollen. Katarina Wennstam skriver spänning med hjärna, både underhållande och djupt angeläget."

Här kommer två skitbra böcker av Mian Lodalen.

Smulklubbens skamlösa systrar
(hittade den endast på norska i min jakt - men jag äger den på svenska!).

"rilansjournalisten My, bidragsyter i Queer Express, har sluttet å tro på den store kjærligheten. Hun lever singellivet og plukker opp smulene fra andres ødelagte forhold. Hun foretrekker sex med gifte kvinner fremfor å binde seg i et fast forhold."

Trekant

"Vi får på nytt följa My som nu har fått någorlunda ordning i tillvaron och utforskar tvåsamheten med nya kärleken Bob. Men My har svårt att slå sig till ro i tryggheten. Kärleken är närande men också tärande. Hon drivs av driften att spränga gränser och pröva alternativa sätt att leva. Varför följa E4:an när man kan söka nya oupptrampade stigar? Vem har sagt att man måste vara två i ett förhållande? Varför inte tre?
Sexjakten har sålunda inte upphört, den ser bara inte riktigt likadan ut längre. När så chansen att leva ett annorlunda liv oväntat dyker upp kan My inte låta bli att ta den. Men det visar sig inte vara helt enkelt i praktiken - hur gärna queer My än vill vara.
Samtidigt försöker smulsystrarna Mackan och Hedda leva ansvarsfulla vuxenliv där Hedda planerar barn. Överlever systerskapet tvåsamhet och barnskrik? Och hur ska man som flata få till det? Ska man ha en aktiv pappa till barnet eller flera?
Det går inte alls som Smulsystrarna tänkt sig. Kärleken havererar och lögner, svek och otrohet tar vid och vänskapen sätts på prov.
Trekant är ett humoristiskt angrepp på kärnfamiljen och den traditionella tvåsamheten. Liksom Smulklubbens skamlösa systrarär Trekant en rapp och underhållande relationsroman som utspelar sig i homovärlden. Här ryms värme, humor, självironi och djupaste förtvivlan. Mian Lodalen har ett alldeles eget språk och en träffsäker formuleringsförmåga. Hon blandar skarpsynta iakttagelser om heteroliv och homoidentitet."

Ska läsa hennes tredje bok, Dårens dotter, när den återlämnats till Högsby bibliotek. Säkert lika bra som de andra.

Dårens dotter

"Året är 1969 och Connie ska fylla sju år. En flicka med för lite fett på kroppen och för många tovor i håret. Hon växer upp hos sin moster i det nybyggda miljonprogrammet i Jönköping. Hennes mamma är död och hennes egensinnige far dyker bara upp när det passar honom.

Connie är inte som andra ungar och hennes utanförskap blir än mer påtagligt i skolan. I killarnas vilda lekar är hon inte välkommen. Flickornas twistande och rephoppande intresserar henne lika lite som frökens försök att lära ut alfabetet. Redan i första klass är hon hopplöst efter klasskamraterna.
Hon genomlider lektionerna genom att prata oavbrutet, somna liggande på bänken eller drömma om att hennes mamma ska komma tillbaka som en räddande, vit gås och flyga henne bort från skolan.
Men så småningom får hon en själsfrände i jämnårige Kalle. Tillsammans parerar de smällarna från vuxenvärlden, ger igen och slår trotsigt in på en allt farligare väg. När de på skolans vägg felstavat klottrar "ungjävlana hämmnas" är det bara början.
Omedvetet härmar Connie sin pappa. Cornelisimitatören som trollbinder åhörarna. Den oförliknelige Berättaren. Mannen som byter flickvänner oftare än kalsonger. Bohemen. Butiksägaren som obehindrat pratar tattarspråket romani. Racerföraren och fängelsekunden. Mannen som tänjer på gränser för tänjandets skull, är övertygad om att även båtar och bilar har känslor och retar upp halva Småland genom att dela ut gratis kondomer vid ett frireligiöst väckelsemöte.
Tillvaron snurrar i en allt snabbare takt för dem båda. Pappans galenskaper eskalerar och Connie inser till slut att hon inte har någon annan än sig själv att lita till."

Läser just nu;


Tre sekunder


Har kommit cirka en fjärdedel in i boken - det är nu infiltratören ska in i fängelset... (Det som står på baksidan av boken).

"Han lever ett dubbelliv. Ett med en älskad fru och två små pojkar, en familj han vill skydda till varje pris. Och ett annat, hemligt, där han varje dag riskerar att förlora allt. Han tvingas ta makten på ett av Sveriges tyngsta fängelser. På uppdrag av polisen. På uppdrag av maffian. Han inser att han från och med nu är ensam, inte kan lita på någon och att han i det ögonblick han avslöjas blir lika farlig för båda sidor. Han kallar sig Paula och vet att det tar exakt tre sekunder att dö."

Dessa två herrar har för övrigt skrivit tre bra böcker till (den tredje boken, Edward finnigans upprättelse, gillade jag inte så den får inte vara med).


Odjuret


"Två barn hittas döda i ett källarförråd. Fyra år senare rymmer deras mördare från en fångtransport. Polisen är övertygad - han kommer att mörda igen.I en svensk småstad lämnar en pappa sin femåriga dotter ovanligt sent på dagis. Bara några timmar senare hittas flickan våldtagen och död. Hur kunde detta hända? När polisen står maktlös tar pappan saken i egna händer. Och plötsligt jagar man inte längre en pedofil utan dras in i ett brottmål som berör hela landet. En pappa som hämnats sin dotters död står inför rätta anklagad för mord. Ute i landet startar reaktionerna, demonstrationer anordnas för att pappan ska släppas fri och medborgargarden agerar domare och bödel. Och frågan ställs på sin spets: Vem måste dö först? Vems liv är värt mest?"

Box 21

"En kvinna hittas med trettiofem piskrapp över ryggen i en lägenhet med elektroniska lås.
En man blandar tvättmedel och amfetamin medan vener fräts sönder.
Snart ska en av dem åka nerför trappan i rullstol, med ansiktet in i en vägg.
Den andra ska ta hissen ner till bårhuset, peka med en pistol, ta döda och levande som gisslan."

Flickan under gatan

"Det är vinter och bitande kallt. Ewert Grens har trettiofyra olösta fall på sitt bord. Hans älskade Anni ligger dessutom svårt sjuk. Men när en död kvinna hittas i en kulvert under S:t Görans sjukhus får han lägga allt annat åt sidan.Samtidigt står plötsligt fyrtiotre övergivna barn, som talar ett främmande språk, i polishusets entré.
Ewerts kollega Mariana Hermansson dras in i en uppslitande brottsutredning som sträcker sig utanför Sveriges gränser.Två märkliga fall måste lösas. Och till slut tvingas Ewert Grens och hans kollegor ner under Stockholms gator för att söka en mördare. Till en värld där människor lever sina vardagsliv i tunnlarna, en värld de inte visste existerade."

Just nu lyssnar jag på;


Postcard killers


Helt okej talbok. Korta kapitel som gör den perfekt för pendlingslyssning.
Ganska spännande, bättre än Lizas övriga böcker.

"MEDIERNA KALLAR DEM THE POSTCARD KILLERS
De är unga, vackra och välutbildade ­ och de skär halsen av unga människor över hela Europa. Eftersom de postar vykort till en journalist i varje stad där de dödat är rubriken given: The Postcard Killers har mördat igen.
NU HAR DE KOMMIT TILL STOCKHOLM
Det inser Dessie Larsson, journalist på tidningen Aftonposten, för hon har precis hittat deras kort i sitt postfack.
Tillsammans med Jacob Kanon, mordutredare från New York, dras hon motvilligt in i våldsverkarnas vanvettiga värld. Jacob Kanon har varit mördarna hack i häl i ett halvår, och hans skäl är djupt personligt. Hans dotter Kimmy är ett av deras offer. Han har bara ett mål i livet:
DE SKA JAGAS TILLS HELVETET FRYSER
Jacob och Dessie befinner sig snart i en accelererande spiral av våld och död. Vilka är mördarna? Vad driver dem? Hur kan de stoppas? Till slut återstår bara en rasande kamp mot klockan ­ och tusen kilometer norrländsk asfalt..."

Så, där har ni några ni kan beta av...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar