måndag 23 november 2009

Rikedom är inte att ha mycket utan att sakna lite..

Här kommer en text som 95E har producerat tillsammans...

"Rikedom är inte att ha mycket utan att sakna lite."

Funderingar över vad rikedom kan vara.

Rikedom kan vara olika saker för olika människor. Men vad är rikedom då, rikedom på vänner eller kanske kärlek? Rikedom kan också vara att äga något värdefullt. För någon annan är det kanske att ha ett jobb som man är nöjd med? Jag tycker att rikedom kan vara sitt liv. Man kan ha rikedom och ha mycket pengar men man saknar jämt något. Enligt mig är lycka den riktiga rikedomen. Varför ha flera miljoner men vara olycklig, när du kan ha vänner och familj som är guld värda? Rikedomen och lyckan är att komma hem varje dag till några som du vet älskar dig för den du är.


Julia, Viktoria, Ida O, Annamalin, Melinda, Alexander, Maria och Emelie.

Definitioner av rikedom.

Vänner

Rikedom är mina vänner. Har man en bra kompis så saknar man lite, har man inte det så saknar man väldigt mycket och är ensam. Om man har någon att prata med om man har det svårt så är det en rikedom”.


Severina, Martin och Samuel.

Kärlek

Visst, man blir glad om man får mycket pengar eller vinner mycket. Men jag tycker att vänskap och kärlek är så mycket värdefullare. Det finns inget bättre än att vara riktigt kär. Om man är det spelar inget annat någon roll, som pengar och sånt. Det som gör att jag känner att det står över allt annat, är den underbara känslan. Att känna den känslan, att någon tar dig i handen och säger jag älskar dig, den är oförklarlig. Så fort man är vid personen, bara hör personens röst gör det en lycklig och man släpper allt annat jobbigt som man tänker på när man inte är nära personen. Då är det de enda man tänker på och det känns som om man har allt.


Jag är hellre fattig och har många vänner eller någon att luta mig tillbaka emot än att vara rik och känna att man låtsas må bra fast man egentligen mår skit. Så om den fattiga fick jättemycket pengar tror jag att den direkt skulle vilja tillbaka till den fattiga men fortfarande rika världen, på sitt sätt.

David, Richard, Jolin och Anton.

Pengar

Och så kan det ju vara så att man har mycket pengar men att det ändå inte gör dig lycklig. Du blir nog aldrig lycklig när du får eller köper något för att du är så van vid att få allt du pekar på. Tänk, de barn som är rika kan inte längta efter julafton eller när de fyller år. För de får en massa saker till vardags.

Pengar vill alla ha men pengar betyder inte särskilt mycket mot dem som du älskar. Även ifall du är rik så kanske du saknar andra saker. Det är mycket möjligt att det är det som händer med unga människor när de börjar tjäna stora pengar. Det blir så fokuserade och inställda på att få så mycket pengar som möjligt att de glömmer bort vänner, livspartner etc och sen när de börjar komma upp i 40- års åldern så stannar de upp och tänker: ’Vad har jag gjort med mitt liv?". Och även om man har så mycket så känns det tomt någonstans. Som att muraren missade att fylla igen en lucka i murbruket. Skulle jag bli rik skulle jag fortfarande ha mycket att sträva efter i alla fall. Liksom, ett liv består av så mycket mer… Jag skulle hellre vilja vara den jag är istället för att bara vara rik.

Nit, Emelie, Emma, Victor, August, Pontuz, Lisa, Kim och Ida S

Avslutning

Rikedom kan vara olika saker för olika människor. Rikedom är inte hur mycket man har utan vad det är man har. Har man allt man behöver, behöver man inte ha mer. Det är ju onödiga saker då om man inte behöver eller vill ha dem.

Emil, Matilda och Julia.

SÅ HIMLA BRA GJORT!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar